Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Tagetes L. - Ταγέτης (Κατηφές)

Διαβάστηκε: 1201 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή. Μεξικό.

 

Περιγραφή. Ετήσιο ανθόφυτο με πολυκλαδισμένη απλωτή κόμη και ύψος 0,3-0,5 μ. Το φύλλωμά του όταν τριφτεί βγάζει δυσάρεστη μυρωδιά. Τα άνθη του είναι κεφαλές μεμονωμένες στις άκρες των στελεχών σε κίτρινο χρυσαφί και πορτοκαλί χρώμα. Υπάρχουν και νάνες ποικιλίες.

 

Πολλαπλασιασμός.  Με σπόρο την άνοιξη (Μάρτιο-Απρίλιο). Μπορεί να σπαρεί και Αύγουστο οπότε και ανθίζει όψιμα. Τα νεαρά σπορόφυτα ένα μήνα μετά τη σπορά μεταφυτεύονται ανά 20-40 εκ., ανάλογα με το ύψος της ποικιλίας.

                                              

Απαιτήσεις. Φυτό ανθεκτικό στην εδαφική ξηρασία. Προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις αλλά αναπτύσσεται και σε ημισκιερές. Καλλιεργείται σε θερμές περιοχές και εδάφη με μέτρια γονιμότητα, καλή στράγγιση, με τακτικά ποτίσματα το καλοκαίρι. Όταν κόβονται τα ώριμα άνθη (κεφαλές), έχουμε συνεχή ανθοφορία.

 

Χρήσεις. Φυτό πολύτιμο στην κηποτεχνία. Φυτεύεται σε βραχόκηπους, ζαρντινιέρες και παρτέρια, δημιουργώντας ωραίο αποτέλεσμα. Καλλιεργείται για παραγωγή κομμένων λουλουδιών, τα οποία διατηρούνται περισσότερο από δύο εβδομάδες στο βάζο.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή