Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Tulipa L.- Τουλίπα (Τουλίπη)

Διαβάστηκε: 1103 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή. Ευρώπη, Δ. και Κ. Ασία, Β. Αφρική.

 

Περιγραφή. Βολβώδες ανθόφυτο, όρθιας ανάπτυξης, ύψους 30-60 εκατ., ανάλογα με την ποικιλία. Φύλλα μεγάλα, επιμήκη έως λογχοειδή, λεία, άμισχα. Άνθη μεγάλα διακοσμητικά στις άκρες μακρών ανθοφόρων στελεχών που βγαίνουν από το βολβό. Έχουν σχήμα κυπελλοειδές και πέταλα σε διάφορα χρώματα, ανάλογα με την ποικιλία: λευκά, κίτρινα, κόκκινα, ροζ, πορτοκαλί κ.ά. Υπάρχουν ποικιλίες με διπλά άνθη και δίχρωμα. Ανθίζει την άνοιξη και κάθε βολβός δίνει μόνο ένα άνθος.

                                                                                                                                             

Πολλαπλασιασμός. Ο αρχικός βολβός δίνει 2-3 νέους βολβούς, τους οποίους χρησιμοποιούμε για τη νέα φύτευση και ανθοφορία. Άνθη δίνουν οι μεγαλύτεροι βολβοί. ΟΙ μικρότεροι καλλιεργούνται ένα χρόνο ώστε ν’ αυξήσουν τη διάμετρό τους. Φυτεύονται σε αποστάσεις 20-30 εκατ.

 

Απαιτήσεις. Θέλουν εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία, με καλή στράγγιση. Θέλουν ηλιόλουστες θέσεις. Δεν κάνουν σε σκιά και δεν θέλουν πολλά ποτίσματα. Αντέχουν στο κρύο.

 

Χρήσεις. Σε παρτέρια, σε κήπους και πάρκα, σε βραχόκηπους, ζαρντινιέρες και φυτοδοχεία. Τα άνθη της διατηρούνται σε ανθοδοχεία.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή