Ενότητα :Χλωρίδα (άλμπουμ)

Τίτλος : Freesia Klatt.- Φρέζια (Φρεέσια)

Διαβάστηκε: 1128 φορές!

Περίληψη

 

Καταγωγή. Ν. Αφρική.

                        

Περιγραφή. Βολβώδες ανθόφυτο που σχηματίζει υπόγειο συμπαγή βολβό (κονδυλόμορφος), ύψους 25-30 εκατ. Φύλλα επιμήκη έως γραμμοειδή, σκληρής υφής. Άνθη πολύ αρωματικά, εμφανίζονται στην κορυφή σκληρού μεγάλου ανθικού στελέχους. Τα άνθη έχουν σχήμα χοανοειδές και είναι λευκά έως υποκίτρινα. Ανθίζει την άνοιξη από τον Απρίλιο μέχρι το Μάϊο-Ιούνιο.

                                                                                                                                             

Πολλαπλασιασμός. Ο αρχικός βολβός μετά την ανθοφορία και την ξήρανση των φύλλων συρρικνώνεται και στη θέση του δημιουργούνται νέοι βολβοί. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς χρησιμοποιούνται για ανθοφορία την επόμενη περίοδο. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 10-15 εκατ.

 

Απαιτήσεις. Αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφοκλιματικών συνθηκών. Είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Θέλει ηλιόλουστες θέσεις και εδάφη με καλή στράγγιση.

 

Χρήσεις. Σε παρτέρια, σε κήπους, σε βραχόκηπους, ζαρντινιέρες και φυτοδοχεία. Τα άνθη του τα εμπορεύονται κομμένα και διατηρούνται στο ανθοδοχείο.

 

Πηγή: «Οδηγός καλλιεργειών» από τη σειρά «Σχολικός κήπος», έκδοση Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, ΟΜΕ ΕΠΕ.

Επιστροφή