Ενότητα :Μόλις κυκλοφόρησε

Τίτλος : Βάσως Κανελλοπούλου «Μεταλλαγμένα: το παρελθόν, το παρόν και το άγνωστο μέλλον», Ευώνυμος, 2006

Διαβάστηκε: 1227 φορές!

Περίληψη

 

«Μεταλλαγμένα: το παρελθόν, το παρόν

 και το άγνωστο μέλλον»,

της Βάσως Κανελλοπούλου

έκδοση Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης,

Αθήνα 2006, 218 σελίδες

 

(Μια έρευνα για τα τρόφιμα που περιέχουν, αποτελούνται ή παράγονται

από  γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς)

 

Είναι ενημερωμένοι οι πολίτες για τις επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων; Πως επηρεάζονται το εμπόριο, οι τιμές, το είδος διατροφής, η δυνατότητα επιλογής, η γεωργία, το περιβάλλον και η υγεία;

 

Μια έρευνα που ανιχνεύει τις απαντήσεις μέσα στην πρόσφατη διεθνή εμπειρία.

Η τεκμηριωμένη αλλά και απολύτως προσιτή για το ευρύ κοινό παρουσίαση της έρευνας καλύπτει την ακόλουθη θεματολογία:  - Πως μπήκαν στη ζωή μας, ένα μικρό ιστορικό - Δημόσιες σχέσεις και υποσχέσεις που δεν επαληθεύθηκαν - Επιπτώσεις σε χώρες που τα μεταλλαγμένα έχουν κάπως επεκταθεί: HΠΑ και Αργεντινή - Οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Ευρώπη - Συγκέντρωση διατροφικής εξουσίας - Καθημερινά γεύματα με φαρμακευτικές ουσίες - Οι έρευνες για την υγεία - Κενά στην επιστημονική γνώση - Η σύγχρονη βιολογική σκέψη - Πως εγκρίνονται οι μεταλλαγμένες τροφές - Η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα

 

Περιλαμβάνονται επίσης: 

οι θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κείμενα των, Τάσου Κουράκη καθηγητή γενετικής,  και  Γιώργου Μπάλια δικηγόρου, καθώς και συνεντεύξεις των Δημήτρη Κουρέτα, καθηγητή βιοτεχνολογίας και Μυρτώς Πισπίνη για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, όπως αυτή καταγράφεται  στις έρευνες της Greenpeace.

 

Τέλος στο παράρτημα υπάρχει η σχετική Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το διεθνές πρωτόκολο της Καρθαγένης για τη Βιοασφάλεια και οι απόψεις των επιτροπών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τη δυνατότητα «συνύπαρξης» γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών με τις συμβατικές και τις βιολογικές. Εκδίδεται από την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη σε εκδοτική επιμέλεια Σάκη Κουρουζίδη.

 

Κεντρική διάθεση, Βιβλιοπωλείο Χριστάκης Ιπποκράτους 12, Αθήνα, τηλ. 2103607876, 210 3639336

Διατίθεται και με αντικαταβολή από την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη: Αγ. Ασωμάτων 9, 10553 Αθήνα, τηλ. 210 323 1557, e-mail:evonymos@tee.gr

                                                         

Με την προτεινόμενη διατροφή, η ζωή μας θα αλλάξει. Αν πραγματικά γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει συμβεί, θα έχουμε τη δυνατότητα  να αποφασίσουμε για το  μέλλον. Σε αντίθετη περίπτωση, οπωσδήποτε κάποιοι άλλοι, θα αποφασίσουν για λογαριασμό μας. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου

 

Μεταλλαγμένα: το παρελθόν, το παρόν και το άγνωστο μέλλον

 

Την 1η Μαρτίου 2006, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα στη Στοά του Βιβλίου, παρουσιάστηκε το βιβλίο της Βάσως Κανελλοπούλου «Μεταλλαγμένα: το παρελθόν, το παρόν και το άγνωστο μέλλον», σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη -η οποία εξέδωσε το βιβλίο- και ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων «ΔΗΩ».

Η βιομηχανία τροφίμων βρέθηκε στο επίκεντρο από τη στιγμή που άρχισαν μαζικές εισαγωγές μεταλλαγμένης σόγιας στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ (1996) χωρίς τη συμφωνία ή την ενημέρωση των καταναλωτών, όπου η πλειοψηφία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και εμπορίας τροφίμων υποστήριζε τη χρήση μεταλλαγμένων συστατικών.

Στις μέρες μας οι ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν ιδιαίτερα ευαισθητοποιηθεί σε θέματα διατροφικής ασφάλειας και απαιτούν ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα, ιδιαίτερα μετά τον πανικό που προκάλεσαν οι πολύκροτες υποθέσεις διατροφικών κρίσεων, κατά τη δεκαετία του 1990, όπως η νόσος των «τρελών αγελάδων», οι μολυσμένες με διοξίνη ζωοτροφές, το νοθευμένο ελαιόλαδο, αλλά και στις μέρες μας «η νόσος των πτηνών».

Για το βιβλίο και γενικότερα για τα σοβαρά ζητήματα που θέτει μίλησαν:

Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκος Μπεόπουλος, ο οποίος κατέθεσε την "ακαδημαϊκή του οπτική" για το ζήτημα των μεταλλαγμένων, παρουσιάζοντας τις δυνατότητες της γενετικής επιστήμης και τη χρήση που γίνεται.

Ο Γενικός Δ/ντής του Οργανισμού «ΔΗΩ», κ. Σπύρος Σγούρος που αναφέρθηκε στις διαφορετικές απόψεις που υποστηρίζονται διεθνώς για τη χρησιμότητα των ΓΤΟ, αλλά και τους πιθανούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, καθώς και στις εναλλακτικές – βιώσιμες – λύσεις και πρακτικές, όπως οι βιολογικές καλλιέργειες.

Η πρ. Γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, που συντόνισε και τη συζήτηση, κατέθεσε τη προσωπική της εμπειρία από τις λιγότερο γνωστές πτυχές, που επηρέασαν και καθόρισαν τις αποφάσεις της ΕΕ για την ιχνηλασιμότητα και επισήμανση των ΓΤΟ, που είχε σαν αποτέλεσμα και την άρση του μορατόριουμ (απαγόρευσης εισαγωγών), που είχε τηρηθεί από το 1999, μετά από πρόταση της Ελλάδας, με τον τότε Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Κολιοπάνο και τον ομόλογό του της Γαλλίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ανοικτό εμπορικό πόλεμο, που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, με επίκεντρο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), καθώς το ζήτημα έχει λάβει τεράστιες πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις. Ο ΠΟΕ, μετά από προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο κατά της ΕΕ αποφάνθηκε ότι οι απαγορεύσεις (μορατόριουμ) που επέβαλε η ΕΕ στην εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων την περίοδο 1999-2003 δεν συνάδουν με τους κανόνες του ελεύθερου εμπορίου. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως τα έξι κράτη μέλη της ΕΕ που υπέγραψαν το μορατόριουμ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Επισημάνθηκε ότι το βιβλίο της Βάσως Κανελλοπούλου, που παρουσιάζει με τεκμηριωμένο και απόλυτα προσιτό στο ευρύ κοινό τρόπο τα αποτελέσματα πολύχρονης έρευνας για τα τρόφιμα, που περιέχουν, αποτελούνται ή παράγονται από ΓΤΟ, συμβάλλει στην κατάρριψη των μύθων, που διακηρύσσονται από τους υποστηρικτές των ΓΤΟ και ότι απαιτείται συνεχής και ολοκληρωμένη ενημέρωση, ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες και εν γένει η κοινωνία των πολιτών να μπορούν όχι μόνο να επιλέγουν σωστά, αλλά και να αντιστέκονται στις πιέσεις που ασκούνται από τις μεγάλες βιομηχανίες παραγωγής μεταλλαγμένων.

Συζητήθηκε ευρύτατα ότι πέρα από την επιστημονική διχογνωμία και ανασφάλεια, το θέμα έχει γίνει βαθύτατα πολιτικό, καθώς βρίσκεται πολύ ψηλά στην ιεραρχία των  εμπορικών πιέσεων και απειλών που υφίστανται οι κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών αλλά και της Ευρώπης, όπως αποδεικνύει η προσφυγή των ΗΠΑ εναντίον μας, ενώ δεν υπάρχει επιστημονικά απόδειξη ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι ασφαλή και ενώ είναι σίγουρο, ότι εφόσον δεν πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς δεν θα υπάρχει δυνατότητα ανάκλησης από τη φύση και απόσυρσης από την αγορά όπως συνήθως γίνεται με τα μη οργανικά προϊόντα. 

 

Τις απόψεις τους κατέθεσαν επίσης ο κ. Κολιοπάνος, πρώην Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ (αναφέρθηκε στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε από την αμερικάνική πλευρά την περίοδο που χειριζόταν το θέμα ως υφυπουργός), ο κ. Δεκλερής, πρ. Αντιπρόεδρος του ΣτΕ και νυν Πρόεδρος του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης, η κυρία Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικρατείας ο κ. Γιώργος Μπάλιας, δικηγόρος και η κ. Μυρτώ Πισπίνη, της Greenpeace, που συμμετέχουν στο βιβλίο της κυρίας Βάσως Κανελλοπούλου με κείμενα και συνεντεύξεις, καθώς επίσης και η κυρία Αδαμοπούλου, πολιτευτής της ΝΔ στη Β’ περιφέρεια, αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών.

 

 

 

 

Επιστροφή