Ενότητα :Tεύχος 66, Δεκέμβριος 2006

Τίτλος : Χρήστος Κεφαλής, Βιογραφίες: Στίβεν Χόκινγκ

Διαβάστηκε: 3239 φορές!

Περίληψη

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Στίβεν Χόκινγκ

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΗΣ

 

1. Η ζωή και το έργο του

 

Ο Στίβεν Χόκινγκ γεννήθηκε το 1942 στην Οξφόρδη. Αν και αρχικά ήθελε να γίνει μαθηματικός, σπούδασε φυσική στο εκεί πανεπιστήμιο. Αργότερα πήγε στο Κέιμπριτζ όπου έκανε έρευνα και πήρε το διδακτορικό του στην κοσμολογία. Σήμερα είναι καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, θεωρούμενος ένας από τους κορυφαίους φυσικούς επιστήμονες του καιρού μας.

Το όνομα του Χόκινγκ συνδέθηκε κύρια με την εξερεύνηση των νόμων που διέπουν το Σύμπαν. Μαζί με τον Ρ. Πένροζ απέδειξαν επιστημονικά και ανέπτυξαν με συνέπεια τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang), η οποία παρουσιάζει την ιστορία εξέλιξης του Σύμπαντος. Σύμφωνα με αυτή, το Σύμπαν ξεκινά από μια κατάσταση άπειρης πυκνότητας και καταλήγει σε μαύρες τρύπες, που επανεκρήγνυνται αυθόρμητα. Η κοσμολογία του Μπιγκ Μπανγκ έχει γίνει σήμερα αποδεκτή πρακτικά από όλη την επιστημονική κοινότητα, ενώ συνδέεται στενά με την προσπάθεια ενοποίησης της σχετικότητας με την κβαντική θεωρία, επιστέγασμα της οποίας αποτελεί η πρόσφατη ανάπτυξη της θεωρίας των χορδών.

Σοβαρό εμπόδιο στην επιστημονική δουλειά του Χόκινγκ υπήρξε η αμυοτροφική σκλήρυνση, μια αρρώστια των νευρώνων που ανέπτυξε μετά τα 21 του χρόνια. Οι προβλέψεις των γιατρών ότι δεν θα επιβίωνε πάνω από 2-3 χρόνια μετά τη διάγνωση ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά βαθμιαία έχασε τη χρήση των χεριών, των ποδιών και της φωνής του, ενώ σήμερα είναι σχεδόν τελείως παράλυτος. Παρ’ όλα αυτά, δείχνοντας αξιοθαύμαστη θέληση και επιμονή, μπόρεσε, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό σύστημα που μεταφράζει κινήσεις του δεξιού μάγουλού του, να συνεχίσει την επιστημονική του δραστηριότητα, γράφοντας επιστημονικές εργασίες και ομιλίες, ενώ μιλά με ένα ηλεκτρονικό synthesizer.

Αν και δεν του έχει απονεμηθεί το Νόμπελ φυσικής, ο Χόκινγκ τιμήθηκε για τις ανακαλύψεις και τις συμβολές του με πλήθος επιστημονικά βραβεία. Θέλοντας να φέρει το κοινό κοντά στις επιστημονικές ιδέες δημοσίευσε αρκετά εκλαϊκευτικά έργα. Πιο δημοφιλές ανάμεσά τους Το Χρονικό του Χρόνου (1988), που σύντομα έγινε μπεστ σέλερ. Ακολούθησαν τα Μαύρες Τρύπες και Σύμπαντα Βρέφη (1993), Το Σύμπαν εν Συντομία (2001) και Ένα Συντομότερο Χρονικό του Χρόνου (2005), επέκταση του προηγούμενου έργου. 

 

 

2. Η κοσμολογία του Μπιγκ-Μπανγκ

 

Η υπόθεση της μεγάλης έκρηξης πρωτοδιατυπώθηκε από τον σοβιετικό φυσικό και μαθηματικό Αλεξάντερ Φρίντμαν. Πιο πριν, η ιδέα ενός στατικού σύμπαντος ήταν τόσο βαθιά ριζωμένη, ώστε και ο Αϊνστάιν ακόμη εισήγαγε μια κοσμολογική σταθερά στις εξισώσεις του, η οποία όφειλε να διατηρεί το σύμπαν στατικό, εξισορροπώντας την τάση της βαρύτητας να το συρρικνώσει. Ο Φρίντμαν, ωστόσο, με βάση την αποδοχή της ομοιομορφίας του Σύμπαντος, έδειξε ότι οι εξισώσεις της σχετικότητας επιδέχονταν μη στάσιμες λύσεις, που αντιστοιχούν σε ένα διαστελλόμενο Σύμπαν. Από δω συναγόταν ότι γυρίζοντας πίσω στο χρόνο το Σύμπαν θα ήταν όλο και πιο περιορισμένο και πυκνό, φτά

Επιστροφή