Prezentare (1994 - 2001)

"Evonymos - Biblioteca ecologista" a fost fondata in Octombrie 1994. Are forma legala de "Companie non-profit". Membrii sai fondatori sunt in numar de 170 si s-a ajuns deja la 230. Este administrata de cei 16 membrii ai Consiliului Administrativ. Sprijinul de specialitate este prevazut de cei 40 de membrii ai Comitetului Stiintific, constituit din academicieni, autori de carti ecologice sau de alte genuri, studenti, istorici, administratori guvernamentali, etc. Sprijinul organizatoric si administrativ este oferit de o echipa de 25 de membrii ai Consiliului Biblioteci si de asemenea de alti 40 colaboratori obisnuiti. Biblioteca este deschisa pentru noi membrii si colaboratori. Evonymos este situata in Atena, pe strada Asomaton, in districtul Thiseio, intr-o cladire veche in stil neo-clasic. Aceasta cladire apartine Ministerului Culturi, iar creditul pentru restaurarea completa a acesteia, avand la baza principiul cladirilor ecologiste, a fost deja aprobat, scopul fiind sa devina o cladire model.

Biblioteca este deschisa publicului larg, zilnic, intre orele 16-20 .

Astazi Evonymos are 7 angajati (3 bibliotecari savanti, 1 arhivar savant, 1 fotograf, 1 legator de carti si o secretara) si o multime de voluntari.

Telurile Bibliotecii nu sunt speculative fiind in interesul publicului.

sus

 

Materialele Bibliotecii Evonymos

Materialele Bibliotecii au fost colectate de membrii si de colaboratori si includ (10.000) carti , (10.000) reviste (care reprezinta aproximativ 1.100 de titluri diferite), brosuri, taieturi din ziare, materiale de la conferinte, publicatii ale miscarilor ecologiste, asociatii, munincipalitati, institutii, servicii si organisme guvernamentale, texte legislative, studii despre repercursiunile asupra mediului, raporturi tehnice, dictionare si enciclopedii speciale, publicatii academice si scolare, programe, postere, diapozitive, casete video, CD-uri, harti, caricaturi, vederi, etc.
Mare parte din aceste materiale este in limba greaca. Un numar de publicatii straine si un numar considerabil de mostre exista de asemenea, din reviste ecologiste straine (mai mult de 1.000 de copii, cu 200 de forme diferite, din 50 de tari).

Materialele Bibliotecii, contin publicatii din ultimele doua secole (cea mai veche carte pana acuma in limba greaca este din 1815 si in limba straina din 1787, in timp ce cea mai veche revista este din 1840). Totalul publicatiilor este clasificat in unitati tematice - capitole, bazate pe ceea ce este de asemenea inregistrat in calculator.

sus

 

Baza de date

Pentru inregistrarea materialelor in calculator, in prima faza, programul folosit a fost "Micro-ISIS al UNESCO", care ne-a fost aprobat de BIBLIOTECA NATIONALA, pentru inregistrarea a 8.500 de arhive. A urmat aprobarea de catre Centru National de Documentatie a programelor ABEKT 4 si ABEKT 5.5, cu care se poate lucra in mediul de operare WINDOWS si care pot suporta cautare via INTERNET. In total, numarul de arhive in baza de date insumeaza 10.000. Peste aceste arhive vor fi adaugate, de asemenea: 2.000 de arhive alaturi de primele 150 de capitolele a revistei New Ecology, care a fost tema unei teze a Facultatii de bibliotecari a TEI Atena. De asemenea, 12.000 de arhive vor fi inscrise la capitolul taieturi din ziar, in subiecte legate de mediul inconjurator care au fost facute in colaborare cu Universitatea Panteio. Astfel, pana la sfarsitul anului 2001, este apreciat ca Baza de Date va avea mai mult de 24.000 de arhive.

In Evonymos, se pot gasi de asemenea si:

  • Baze de date cu fotografi, schite, desene, vederi, harti, coperti de carti si de reviste, etc. Totalul materialelor care a fost scanat si este ingregistrat in baza de date, insumeaza 2.500, din care 1.200 se refera la Muntele Olimp, 700 la plante, pasari si animale in general, iar restul sunt vederi, desene cu jocuri de grup, etc.
  • Baze de date cu structuri decorative de carti si de alte forme de publicatii care au fost inregistrate. Baza a demarat ca teza a doi studenti ai Facultatii de bibliotecari TEI din Atena, fiind concretizata cu materiale din arhiva Evonymos intretinerea Bazei fiind efectuata de Biblioteca. Pana acum, a fost inregistrata
    o suma aproximativa de structuri decorative.

Acest material va fi inclus pe Site-ul Evonymos, dupa adaptari potrivite, incat sa poata fi, probabil, exploatat in mediul de lucru al Internet-ului.

sus

 

Evonymos accesibil persoanelor cu probleme de vedere

Prin intermediul programului special al Agentiei de Repartizare a Fortei de munca, Evonimos a angajat din decembrie 2000, o persoana cu probleme de vedere. Munca pe care aceasta persoana o ofera este cea de bibliotecar (triere de articole din reviste).

Din toamna lui 2001 Evonymos stabilit un program special privind orele de lucru ale personalului cu probleme de vedere si le va oferi posibilitatea de a citi toate cartile si revistele care pot fi gasite in arhiva Bibliotecii. De asemenea, in septembrie 2001 au fost alocati banii pentru achizitionarea unei imprimante speciale care va tipari orice text, in sistemul special "Braille".

sus

 

Unele editii special care pot fi gasite in arhiva noastra

Prin arhivele publicatiilor care se refera la natura, mediul inconjurator si ecologie-reviste, ziare, brosuri, carti, carti academice, etc- reiese o altfel de Grecie, mai frumoasa, intelectuala, plina de viata si activa. Grecia ca spatiu natural, sugereaza cu proeminenta o Grecie care a inspirat spiritual persoane, care a hranit generatii intregi de greci, care a atras studenti si vizitatori din intreaga lume. De asemenea, mai este prezentata o Grecie cu oameni care au scris si publicat un numar incredibil de publicatii, cel putin in ultimele doua secole, care sunt inregistrate in tezele pe care le-am facut. Toate cartile si revistele pe care le-am inregistrat in studiile noastre, au fost colectate de membrii "Evonymos", si pot fi gasite in rafturile Bibliotecii, la dispozitia oricui este interesat.

sus