< back

Mediteranean SOS-ZMR/TURKEY

Mediteranean SOS a fost infiintata in 1990, initial ca birou de informatii al gruparii "Green", de care mai apoi s-a separat, devenind independenta. Mediteranean SOS cuprinde 50 'membrii fondatori' si sute de 'membrii sustinatori'. Inca de la inceput a jucat un rol important in diferite campanii ecologiste in Turcia si coopereaza cu multe alte organizatii nationale sau internationale precum Asociatia Anti Nucleara Mediteraneana, Consiliul de inginerie al mediului inconjurator, SOS Mediterranean SOS_Athens, Tineri Ecologisti Mediteraneeni etc...in multe discutii ecologice.

Obiective

  • Informatii si campanii prvind instiintarea publicului si discutii specifice ecologice/mediu inconjurator pentru protejarea resurselor naturale.
  • Organizari de intalniri si conferinte centrate pe discutii specific ecologice.
  • Publicari de reviste, carti, manifeste promovand educatia mediului inconjurator si instiintarea publicului.
  • Cooperare cu Organizatii Nationale sau Internationale, Mediteraneene si Europene.

Activitati si Actiuni

  • Campanii pentru protejarea focilor vanate din Marea Mediteraneana, cu participarea mai multor membrii si voluntari ai organizatiei. Un accent parti
    cular a fost dat actiunilor de instiintare printre comunitatiile locale interesate de aceasta campanie. Actiunea a fost sustinuta prin prepararea si distribuirea unor documentatii bogate bazate pe date stiintifice descriind pericolele care amenintau aceste specii in marea obisnuita si propunand pe termen scurt precum si pe termen lung solutii pentru imbunatatirea situatiei.
  • Campanii pentru protectia si valorificarea mlastinii de la Menderes. Importanta acestei zone pentru supravietuirea unor importante specii migratoare( ex : pasari) a fost difuzata cu sprijin local prin materiale scrise si prin organizarea de dezbateri publice. Au fost propuse posibile modalitati de a proteja mlastinile, prin promovarea activitatii economice ingaduitoare, ca de exemplu, unele forme de avertizari naturale pentru turism.
  • Campanii impotriva constructie unei termocentrale pe baza de carbune in Gokova in decursul carora s-au demonstrat posibilele impacte ale unui asemenea proiect in regiune, fiind stimulata cercetarea unei solutii alternative.
  • Organizarea unei intalniri prvind "Resurse Alternative de Energie", care urmeaza campaniilor mentionate mai sus. Intalnirea a implicat participarea mai multor organizatii locale si ONG-uri nationale active, in aceasta problema. Savantii si oamenii de stiinta au fost invitati pentru a-si exprima opinia lor, pe baza cunostintelor pe aceasta tema. Exemple din strainatate referitoare la intrebuintarea unor resurse alternative, producatoare de energie au fost de asemenea analizate pentru adaptabilitatea la situatia din Turcia.
  • Tabara Internationala pentru Pace-Prietenie-Ecologie in Foca cu participarea multor oameni si tineri activisti din toata Europa si zona Mediteraneena. Multe teme cruciale ale mediului inconjurator, culturale si sociale au fost accesate prin prezentari, discutii in ateliere si intalniri in plen. Accente deosebite au fost date indentificarii problemelor de baza existente, care afecteaza mediul inconjurator si dificultatiile, care inrautatesc situatia tinerilor si care dezavantajeaza categori in Europa si zona mediteraneeana. De asemena a fost sprijinita promovarea retelei de solidaritate, care tinde sa permita schimbarea de informatii si circulatia de idei proaspete si noi.
  • Campania impotriva folosirii pesticidelor, s-a adresat im mod direct chimicalelor, despre riscurile lor si posibilile impacte, ambele asupra sanatatii omului si asupra mediului inconjurator.
  • Campanii pentru protectia Pamukkale-ului, o zona remarcabil de frumoasa, amenintata de activitati turistice care nu respecta mediul inconjurator. Forme alternative de turism au fost prezentate ca fiind singura modalitate de dezvoltare economica a regiunii.
  • Intalnirea Internationala privind "Mediterana si Turismul", in timpul careia participanti din foarte multe tari Europene si Mediteraneene au fost chemati sa prezinte formele non viabile de turism in perspectiva tarilor lor si sa analizeze modurile posibile pentru a combate problema. Partea importanta a intrunirii a fost axata pe nevoia de protectia a marii si a ecosistemului tarmurilor.
  • Revista Lunara "AacKakan" interesata de rezultate ecologice, a inceput sa fie publicata.
  • "Campania Pacii" organizata de-a lungul anului a atras participarea voluntarilor si a activistilor din toata Europa si din zona mediteraneeana. Au fost organizate numeroase evenimente.
  • In acelasi an a fost promovata pentru prima data de catre Mediterranean SOS - Izmir, "Campania Antinucleara". Congresul Antinuclear a avut loc in Ankara si a fost realizat cu participarea a 50 de ONG-uri di toata Turcia.
    1994.
  • Organizarea primei "Intalniri Utopia"care a devenit de atunci un eveniment anual. Intalnirile "Utopia" aduna in mod normal un mare numar de participanti si sunt sustinute de diverse evenimente artistice si muzicale.
  • In cadrul Campaniei Antinucleare anuale, s-au organizat mai multe festivaluri antinucleare, in regiuni ale Turciei care sunt mai interesate in problemele nucleare.

Exceptand campania anuala Anti-Nucleara si intalnirea Utopia, urmatoarele activitati au fost organizate:

  • Campania impotriva mineritului de aur in Bergama, avand ca principal pericol repercursiuni asupra mediului inconjurator si asupra sanatatii omului.
  • Campania pentru pace in Marea Egee si protejarea focilor.
  • Activitatile desfasurate in aceasta perioada de timp Campania Antinucleara, Intalnirile Utopia, Problema mineritului si promovarea idealurilor de pace, au avut acelasi scop.
  • Membrii "Mediteraneean SOS/Izmir au marit in acest an frecventa participarii lor la intalniri internationale, organizate de Organizatia Mediteraneeana si Europeana, fapt care a imbunatatit schimbul de informatii si cunostiinte avand ca tema foca, permitand completarea materialelor deja existente.
  • In anul 2000Mediteraneean SOS/Izmir pentru eforturile sale in problemele de mediu, a primit o Diploma de Mediu oferita de prof. Kriton Curi de la Universitatea Bogazici.

sus

< back