Ιστορικό - Σκοποί - Δ.Σ.   Εκδόσεις της Ευωνύμου   Δραστηριότητες  
    Το κτίριο   Άτομα με προβλήματα όρασης   Εθελοντισμός   Μην πετάτε τίποτα!  

Το υλικό της Ευωνύμου

Το υλικό της Βιβλιοθήκης συγκεντρώθηκε από τα μέλη και τους συνεργάτες της και περιλαμβάνει (10.000) βιβλία, (10.000) περιοδικά (που αντιπροσωπεύουν περίπου 1.100 διαφορετικούς τίτλους), φυλλάδια, αποκόμματα τύπου, υλικά συνεδρίων, εργασίες ομάδων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, εκδόσεις Οικολογικών Κινήσεων, Συλλόγων, Δήμων, Επιχειρήσεων, Δημοσίων Υπηρεσιών και Οργανισμών, Νομοθετικά κείμενα, Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, Τεχνικές εκθέσεις, ειδικά Λεξικά και Εγκυκλοπαίδειες, πανεπιστημιακές και σχολικές εκδόσεις, ημερολόγια, αφίσες, σλάϊντς, βιντεοταινίες, CD-ROM, χάρτες, γκραβούρες, καρτ ποστάλ, κλπ.

Το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω υλικών, είναι ελληνόγλωσσα. Υπάρχει όμως και ένας αριθμός ξενόγλωσσων εκδόσεων και ένα αρκετά μεγάλο δείγμα (όχι σειρές, πάντα) από ξενόγλωσσα οικολογικά περιοδικά (περισσότερα από 1.000 τεύχη, από 200 διαφορετικά έντυπα, από 50 χώρες).

(σσ. πρόσφατα, παραχωρήθηκε στην Ευώνυμο ένα μεγάλο αρχείο γεωπονικών, κυρίως βιβλίων και περιοδικών, τα οποία δεν έχουν ακόμα καταγραφεί και ενταχθεί στην κυρίως συλλογή. Στα περιοδικά περιλαμβάνονται δεκάδες τίτλοι, ειδικών ξενόγλωσσων εντύπων, που αναφέρονται στις φυτασθένειες, στις καλλιεργητικές πρακτικές, κλπ. Σύντομα θα καταχωρηθούν στον κατάλογο των περιοδικών της Ευωνύμου, μαζί με το σύνολο των ξενόγλωσσων περιοδικών, το σύνολο των οποίων, έτσι θα ανέρθει σε 3.000 περίπου).

Το υλικό της Βιβλιοθήκης καλύπτει εκδόσεις των δύο, τελευταίων αιώνων (το παλαιότερο, μέχρι στιγμής, ελληνόγλωσσο βιβλίο είναι του 1815 και ξενόγλωσσο του 1787, ενώ το παλαιότερο περιοδικό είναι του 1840).

Το σύνολο των εκδόσεων έχει ταξινομηθεί σε θεματικές ενότητες - επικεφαλίδες, με βάση τις οποίες καταχωρείται και στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Κατάλογος Θεματικών Επικεφαλίδων (ΘΕΕ)

Αειφορία - Οικονομία - Ανάπτυξη
Αλιεία
Ανθρώπινη εξέλιξη
Άνθρωπος - Φύση
Βιογραφίες
Βιολογικές καλλιέργειες
Βιομηχανία - Φυσικοί πόροι
Βιοτεχνολογία
Βιότοποι - Τοπία
Γενετική
Γεωγραφία
Γεωλογία
Γεωργία
Γεωφυσικό περιβάλλον
Γυναίκες - Οικοφεμινισμός
Δάση
Δημογραφία
Διατριβές
Διατροφή
Δίκαιο
Δίκαιο περιβάλλοντος
Δομημένο περιβάλλον
Εργασιακό περιβάλλον
Εκπαίδευση
Ενέργεια
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ημερολόγια
Θετικές επιστήμες - Οικολογία
Θρησκεία
Ιστορία
Καταναλωτισμός
Καταστροφές, φυσικές
Κοινωνία - Πολιτική
Κοινωνικές επιστήμες
Κοινωνική πρόνοια
Κριτική
Κτηνοτροφία
Λαογραφία
Λογοτεχνία
Μεταφορές

Μετεωρολογία
Οδηγοί
Οικογεωγραφία
Οικολογική δόμηση
Οικολογική καλλιέργεια
Οικολογικό κίνημα
Οικονομία - Ανάπτυξη
Οίνοι και Οινοποιία
Όλυμπος
Ορειβασία
Ορειβατικές εντυπώσεις - περιγραφές
Παιδικά
Πανίδα
Περιβάλλον
Περιβαλλοντική εκπαίδευση
Περιηγητισμός - Περιηγητές
Πηγές, ιαματικές
Πληροφοριακό υλικό
Ποίηση
Ποιότητα ζωής
Πόλεμος - Εξοπλισμοί
Πολιτική οικολογία
Πολιτισμός
Πυρηνική ενέργεια
Ρύπανση
Σχολικά βιβλία
Τέχνες
Τεχνολογία Περιβαλλοντική
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τουρισμός - Οικονομία - Ανάπτυξη
Τουρισμός (Ταξίδια - Εκδρομές)
Υγεία
Υδάτινοι πόροι
Φιλοσοφία
Φύση
Φυσική αγωγή
Χάρτες
Χλωρίδα
Χωροταξία

(οι ενότητες αυτές υπαγορεύονται, ως ένα βαθμό, και από το ίδιο το υλικό της Ευωνύμου, αφού, όπου το υλικό είναι πολύ, δημιουργούνται περισσότερες ενότητες, ενώ αντίθετα, ομαδοποιούνται όταν οι καταχωρήσεις σε ορισμένους τομείς, είναι λίγες).

Καταχωρούνται, επίσης, γεωγραφικοί προσδιορισμοί, δηλαδή η πιθανή αναφορά σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας ή της γης, ακόμη ιστορικοί προσδιορισμοί, δηλαδή αν, ενδεχομένως, ο συγγραφέας προσδιορίζει το θέμα του και σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, καθώς και κάποιες άλλες ειδικές επισημάνσεις όπως, αν υπάρχουν χάρτες, πίνακες, εικονογράφηση, γκραβούρες, ξυλογραφίες, ειδική βιβλιογραφία, ευρετήρια, ταξινομικοί πίνακες, κλπ.

αρχή

Βάσεις Δεδομένων

Για την καταχώρηση των υλικών στον υπολογιστή χρησιμοποιήθηκε, σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα Micro - ISIS της UNESCO, που μας έχει παραχωρηθεί από την Εθνική Βιβλιοθήκη, για την καταχώρηση 8.500 εγγραφών. Στη συνέχεια, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, μας παραχώρησε το πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ 4 και ΑΒΕΚΤ 5.5, που λειτουργεί σε περιβάλλον παραθυρικό και μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτηση στο διαδίκτυο. Συνολικά, το σύνολο των εγγραφών στις Βάσεις Δεδομένων ανέρχεται σε 10.000. Στις εγγραφές αυτές θα προστεθούν, επίσης: 2.000 εγγραφές από την αποδελτίωση των 150 πρώτων τευχών του περιοδικού Νέα Οικολογία, που έγινε στο πλαίσιο πτυχιακής εργασίας στη Σχολή Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Αθήνας. Ακόμη, θα ενταχθούν 12.000 εγγραφές από αποδελτίωση αποκομμάτων εφημερίδων, σε θέματα περιβάλλοντος, που έγινε σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έτσι, μέχρι το τέλος του 2001, υπολογίζεται ότι στη Βάση Δεδομένων θα υπάρχουν περισσότερες από 24.000 εγγραφές).

Έχουμε ήδη δημιουργήσει έναν πρώτο κατάλογο με 1.800 περίπου λέξεις-κλειδιά και επεξεργαζόμαστε έναν "Θησαυρό" με λέξεις - κλειδιά, που θα αναλύει και θα ταξινομεί θεματικά, με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και λεπτομέρεια, όλο τον όγκο της οικολογικής ύλης, φιλοδοξώντας να δημιουργήσουμε ένα ταξινομικό σύστημα και -πιθανώς- ένα βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα που θα εντάσσει το σύνολο της εκδοτικής παραγωγής υπό την "ομπρέλα" της οικολογικής οπτικής. Φυσικά, η επιδίωξη αυτή δεν είναι τεχνικού χαρακτήρα, αλλά ευρύτερα φιλοσοφικού, δηλαδή αναφέρεται στην κατάταξη και ταξινόμηση της γνώσης, στις διαπλοκές, τις προτεραιότητες και τις αξίες που η οικολογική επιστήμη και κοινωνική πρακτική αναδεικνύει. Ο στόχος αυτός είναι ασφαλώς πιο μακροπρόθεσμος.


Στη Ευώνυμο υπάρχουν ακόμη:

Βάση Δεδομένων με φωτογραφίες, γκραβούρες, εικόνες, καρτ ποστάλ, χάρτες, εξώφυλλα βιβλίων και περιοδικών, κλπ. Το σύνολο του υλικού που έχει σκαναρισθεί και καταχωρηθεί στη Βάση, ανέρχεται σε 2.500, από τα οποία 1.200 αναφέρονται στον Όλυμπο, τα 700 σε φυτά, πουλιά, ζώα και τα υπόλοιπα είναι κάρτ ποστάλ, εικόνες ομαδικών παιχνιδιών, κλπ.
Βάση Δεδομένων στην οποία έχουν καταχωρηθεί διακοσμητικά μοτίβα βιβλίων και άλλων εκδόσεων. Η Βάση ξεκίνησε ως πτυχιακή εργασία 2 σπουδαστών της Σχολής Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε με υλικό του αρχείου της Ευωνύμου και την συνεχίζει η Βιβλιοθήκη. Μέχρι τώρα έχουν καταχωρηθεί 800, περίπου, διακοσμητικά μοτίβα.

Το υλικό αυτό θα ενταχθεί στην ιστοσελίδα της Ευωνύμου, αφού γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές για να είναι αξιοποιήσιμο στο περιβάλλον του διαδικτύου.

αρχή