Ιστορικό - Σκοποί - Δ.Σ.   Το υλικό μας   Εκδόσεις της Ευωνύμου  
    Το κτίριο   Άτομα με προβλήματα όρασης   Εθελοντισμός   Μην πετάτε τίποτα!  

Δραστηριότητες

Στο διάστημα της λειτουργίας της, η "Ευώνυμος είχε πολλές δραστηριότητες. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε:

1. Οργανωτικά λειτουργικά

  • Ολοκληρώθηκε η λειτουργική διευθέτηση του κτιρίου που στεγάζεται η Βιβλιοθήκη και επί επτά συνεχή χρόνια ανοίγει καθημερινώς 4 - 8 κάθε απόγευμα.
  • Την Βιβλιοθήκη επισκέφθηκαν, στο διάστημα αυτό, δεκάδες ομάδες μαθητών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από σχολεία της Αττικής, με τους καθηγητές τους, φοιτητές, σπουδαστές, μελετητές, ξένες αντιπροσωπείες, μέλη οικολογικών οργανώσεων, κλπ.
  • Στην Ευώνυμο πραγματοποίησαν πτυχιακές και άλλες εργασίες τους στα πλαίσια εκπαιδευτικών εργαστηρίων, φοιτητές από την Πάντειο και το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ, αποδελτιώνοντας εκατοντάδες περιοδικά.
  • Στην αποδελτίωση μετέχουν, κατά καιρούς και πολλοί εθελοντές.
  • Συμμετείχε στο πρόγραμμα κινητικότητας που αφορούσε την "Καταγραφή των ομαδικών παιδικών παιχνιδιών που παίζονται στο χώρο" και στο οποίο μετείχαν 14 σχολεία από όλη την Ελλάδα με ισάριθμες ομάδες Π.Ε., η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, κλπ. (υπεβλήθη από το 3ο Λύκειο Αχαρνών, για τα έτη 1998-2000-ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την έκδοση ενός τόμου)
  • Συμμετείχε στο πρόγραμμα που υπέβαλε το Πάντειο Πανεπιστήμιο και αφορούσε τη δημιουργία Βάσης Δεδομένων με θέματα περιβάλλοντος, το υλικό του οποίου συγκεντρώθηκε από δεκάδες φοιτητές του Παντείου που αποδελτίωσαν οικολογικά, φυσιολατρικά και άλλα περιοδικά και εφημερίδες στην Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 1998-2000 (ολοκληρώθηκε επιτυχώς με τη δημιουργία βάσης δεδομένων με 12.000 εγγραφές).
  • Συμμετείχε στο πρόγραμμα που υπέβαλε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αφορούσε την προετοιμασία εκπαιδευτικού υλικού για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, με θέμα το "Σχολικό Κήπο". Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 1999-2000 (ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την συγγραφή 11 βιβλίων και φυλλαδίων, 600 συνολικά σελίδων).
  • Είναι υπεύθυνη ενός διακρατικού προγράμματος (συμμετέχουν επίσης μία οικολογική οργάνωση από τη Ρουμανία και μία από την Τουρκία), με τίτλο: "Σχήμα επικοινωνίας για την οικολογική πληροφόρηση και την περιβαλλοντική εκπαίδευση", και σκοπό έχει τη δημιουργία ηλεκτρονικής ιστοσελίδας στο διαδίκτυο που θα περιλαμβάνει αξιολογημένα και ταξινομημένα θέματα για το σύνολο της οικολογικής ύλης από όλο τον κόσμο. Η σελίδα θα φιλοξενηθεί στον κόμβο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 18 μήνες (Νοέμβριος 2000 - Απρίλιος 2002).

2. Εμπλουτισμός της Βιβλιοθήκης

Η Βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική. Παρέχει όμως την δυνατότητα φωτοτύπησης, αναζήτησης στον υπολογιστή και εκτύπωσης καταλόγου με την βιβλιογραφία που ενδιαφέρει τον επισκέπτη.
Οι συναλλασσόμενοι με την Βιβλιοθήκη δεν έχουν καμία οικονομική υποχρέωση απέναντί της.
Η Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε με βάση την προσωπική συλλογή βιβλίων και περιοδικών ενός από τα μέλη της, και στην αρχή αριθμούσε περίπου 7.000 τεύχη -4.000 βιβλία και 3.000 περιοδικά- συνολικά. Στη συνέχεια, με τη φροντίδα και τις προσπάθειες των μελών, των συνεργατών και των φίλων της Ευωνύμου, συμπληρώθηκε και εμπλουτίστηκε με βιβλία και περιοδικά που είτε αγοράστηκαν είτε δωρίθηκαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω δωρεές προς την Ευώνυμο:

  • Από μέλος της Βιβλιοθήκης τα τεύχη των 30 τελευταίων ετών, του πολύ σημαντικού περιοδικού National Geographic.
  • Από άλλο μέλος επίσης, όλα τα πανεπιστημιακά βιβλία του τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ.
  • Από την Βιβλιοθήκη της Εμπορικής Τράπεζας όλα τα τεύχη του Οικονομικού Ταχυδρόμου, δεμένα, από το 1970 έως σήμερα.
  • Από τον γιο ενός καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής που πέθανε, ένα μεγάλο μέρος των βιβλίων και περιοδικών του πατέρα του (συνολικά 300 βιβλία και 500 τεύχη περιοδικών), ενώ τα υπόλοιπα τα παραχώρησε στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
  • Από άλλο μέλος της βιβλιοθήκης, παραχωρήθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός βιβλίων και περιοδικών (συνολικά περισσότερα από 5.000), από μια γενική βιβλιοθήκη θείου της που πέθανε και την οποία τώρα καταγράφουμε, για να εντάξουμε στη συλλογή μας όσα από τα υλικά εμπίπτουν θεματικά στο αντικείμενο της Ευωνύμου.
  • Από φίλη της βιβλιοθήκης, μεγάλος αριθμός βιβλίων και περιοδικών γεωπονικού κυρίως περιεχομένου, του θείου της, γεωπόνου - μηχανικού, που πέθανε (συνολικά περισσότερα από 4.000 βιβλία, περιοδικά και χάρτες, τα οποία θα καταγραφούν στο άμεσο μέλλον).
  • Από την πρώτη διευθύντρια του ελληνικού τμήματος του WWF (Τ. Β.) μεγάλος αριθμός περιοδικών, φυλλαδίων, ειδικών μελετών και άλλων οικολογικών εκδόσεων, ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων.
  • Από παλαιό ορειβάτη ένας σημαντικός βιβλίων και περιοδικών, ορειβατικού και φυσιολατρικού περιεχομένου.
  • Από τη βιβλιοθήκη του ΤΕΕ, ταξινομημένα αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών οικολογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, των 10 τελευταίων ετών.
  • Δεκάδες ακόμη δωρεές από μέλη και μη καθώς και από πολλές οικολογικές ομάδες.

Το υλικό αναζητήθηκε σε βιβλιοπωλεία, παλαιοπωλεία, σε άλλες βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς φορείς, σε δημοπρασίες, σε ιδιωτικές συλλογές, κλπ, σε όλη την Ελλάδα. Έτσι, στο αρχείο της Ευωνύμου υπάρχουν σήμερα ορισμένα πολύ σημαντικά βιβλία ή περιοδικά. Από αυτά, άλλα αποτελούν σπουδαίες μαρτυρίες πρωτοποριακών για την εποχή τους απόψεων, οικολογικών πρακτικών, γνώσεων και πληροφοριών καθώς και αξιοσημείωτων τρόπων γραφής. Άλλα έχουν γραφεί από σημαντικότατους Έλληνες επιστήμονες και λογοτέχνες. Ορισμένες μάλιστα από τις εκδόσεις αυτές είναι πολύ παλιές ή και σπάνιες.
Ταυτοχρόνως, συνεχίζεται η προσπάθεια για τη συστηματική συγκέντρωση της σύγχρονης εκδοτικής παραγωγής που αφορά, έμμεσα ή άμεσα, το αντικείμενο της Βιβλιοθήκης. Για το σκοπό αυτό η Ευώνυμος ζήτησε από οικολογικές οργανώσεις, από συλλόγους, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που ασχολούνται με τα οικολογικά και περιβαλλοντικά θέματα και κάνουν τακτικές ή περιοδικές εκδόσεις να ενημερώνουν το αρχείο της, στέλνοντας συστηματικά ένα αντίτυπο στη Βιβλιοθήκη. Το ίδιο γίνεται και από δεκάδες ομάδες και υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης απ' όλη της Ελλάδα.

Η συμπλήρωση του υπάρχοντος αρχείου και ο διαρκής και συστηματικός εμπλουτισμός του αποτελούν πρωτεύοντα στόχο της Βιβλιοθήκης και μία από τις κύριες και συνεχείς δραστηριότητες της.
Για το σκοπό αυτό, το υλικό αναζητείται και συγκεντρώνεται από διάφορες πηγές: παλαιοπωλεία, παλιά βιβλιοπωλεία (ιδιαίτερα στην περιφέρεια), δημοπρασίες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, οικολογικές κινήσεις και συλλόγους, άλλες βιβλιοθήκες δημόσιες ή ιδιωτικές, ΟΤΑ, Πανεπιστήμια , Επιστημονικά Ιδρύματα, ιδιωτικά αρχεία, πολιτιστικούς φορείς, κλπ.
Οι κυριότεροι τρόποι απόκτησης του ποικίλου υλικού που συγκεντρώνει η Βιβλιοθήκη είναι: αγορά, δωρεά, δανεισμός ("χρησιδάνειο") ή προσωρινή παραχώρηση για τη δημιουργία αντιγράφων, δωρεάν διάθεση ή αποστολή (κυρίως περιοδικών). Μέχρι σήμερα έχει φανεί ότι τα παλαιοπωλεία και ιδιαίτερα αυτά στο Μοναστηράκι, αποτελούν τις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες δυνατότητες απόκτησης σπάνιων και ίσως και δυσεύρετων εκδόσεων. Για το λόγο αυτό δίνεται μεγάλη σημασία και απόλυτη προτεραιότητα στην έρευνα και αναζήτηση στους χώρους αυτούς εντύπων με θέματα που αφορούν το αντικείμενο της Ευωνύμου. Παράλληλα συνεχίζεται συστηματικά και η αγορά βιβλίων από τη σύγχρονη ελληνική εκδοτική παραγωγή.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση των εντύπων δεν περιορίζεται στην απόκτηση των πρωτοτύπων αλλά περιλαμβάνει και την απόκτηση αντιγράφων έτσι ώστε σταδιακά να υπάρξει πλήρης θεματική κάλυψη του αντικειμένου της Βιβλιοθήκης.

3. Εκδόσεις της Ευωνύμου

Μέχρι σήμερα, η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη έχει εκδώσει 8 βιβλία: Συγκεκριμένα:

α. Εξώφυλλα Περιοδικών για την οικολογία, το περιβάλλον, τη φυσιολατρεία και τη γεωργία. Βιβλιογραφική καταγραφή 530 εκδόσεων (1885-1995), 1995, 472 σελίδες (επιμέλεια: Σ. Κουρουζίδης)

β. "Εξώφυλλα Βιβλίων" - Εγκόλπιο για την οικολογία, τη φύση, το περιβάλλον. Βιβλιογραφική παρουσίαση 2.800 τίτλων (1819-1995), 1996, 768 σελίδες (Σ. Κουρουζίδης).

γ. "Περί της χρησιμότητος των πτηνών". Υπό Κωνσταντίνου Ιω. Μαρούδη, 1995, 225 σελίδες.

δ. "Βιβλιογραφικός Οδηγός για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση", (Ι. Ηλιοπούλου, Σ. Κουρουζίδης, Θ. Παπαπαύλου), 1997, 128 σελίδες.

ε. Κτίρια για έναν Πράσινο Κόσμο: Οικολογική Δόμηση, Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική, Μαργαρίτα Καραβασίλη, έκδ. Π-SYSTEMS, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, 1999, 283 σελ.

στ. Οικολογία - Περιβάλλον: Βιβλιογραφία, έκδ. Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Μονάδα Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης) - Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, 1999, 1006 σελ.

ζ. Οικολογία και Εκκλησία: Κείμενα και Βιβλιογραφία, Θεοδότα Νάντσου, Μωϋσής Κουρουζίδης (επιμέλεια), έκδ. Ηλίβατον - Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, 1999, 181 σελ.

η. Ομαδικά παιδικά παιχνίδια: αναζητώντας τον κρυμμένο θησαυρό των παιχνιδιών, έκδ. Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη - 3ο Λύκειο Αχαρνών, 2000, 400 σελ.

Για αναλυτική παρουσίαση των εκδόσεων δείτε εδώ

4. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις

α. Έκθεση της συλλογής περιοδικών οικολογικού περιεχομένου (600 και πλέον τίτλοι) της Ευωνύμου έχει γίνει/οργανωθεί 6 φορές μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο ισάριθμων εκδηλώσεων για το κοινό. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Ιούνιος του 1995, για 4 ημέρες, στο Κατράκειο Θέατρο, σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ., στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος.
  • Ιούλιος του 1995, για 10 ημέρες, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τμημάτων ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου της Αθήνας, στα πλαίσια συνεδρίου με θέμα: "ΜΜΕ και περιβάλλον".
  • Ιανουάριος του 1996, για 7 ημέρες, στο Αγρίνιο, στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου των Ελληνικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων.

β. Συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός κατά των ναρκωτικών) στο πλαίσιο σεμιναρίων που οργάνωσε για την επιμόρφωση νέων επιστημόνων (γιατρών, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, κλπ.) στον τομέα της πρόληψης κατά των ναρκωτικών. Στα γραφεία της Ευωνύμου έγιναν ορισμένα από τα μαθήματα οικολογικού περιεχομένου που περιλαμβάνονταν στα σεμινάρια, στα οποία δίδαξαν και μέλη της Βιβλιοθήκης.

5. Συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Η Ευώνυμος επελέγη από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου να συμμετάσχει στην έκδοση της πρώτης σειράς Βιβλιογραφικών Προτάσεων, που το Ε.ΚΕ.ΒΙ. καθιέρωσε με στόχο να ενημερώσει και να διευκολύνει ερευνητές, σπουδαστές, εκδότες, βιβλιοπώλες καθώς και τον απλό αναγνώστη ώστε να προσεγγίσουν ειδικότερα θέματα. Οι βιβλιογραφικές προτάσεις που έκανε η Ευώνυμος αφορούσαν το φυσικό περιβάλλον και το σχετικό δελτίο έχει τον τίτλο: "Ελληνικοί Βιότοποι", προτείνει η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη.

Η Ευώνυμος προσιτή στα άτομα με προβλήματα όρασης

Στην Ευώνυμο απασχολείται, μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, από τον Δεκέμβριο του 2000, άτομο με προβλήματα όρασης. Η εργασία που προσφέρει είναι βιβλιοθηκονομική (τεκμηρίωση άρθρων περιοδικών).
Από το Φθινόπωρο του 2001 η Ευώνυμος θα καθορίσει ειδικό ωράριο λειτουργίας για τα άτομα με προβλήματα όρασης και θα προσφέρει τη δυνατότητα "ανάγνωσης" όλων των βιβλίων και περιοδικών που βρίσκονται στο αρχείο της.
Επίσης, τον Σεπτέμβριο του 2001 έχουν εξασφαλισθεί τα χρήματα (χορηγία) για την απόκτηση ειδικού εκτυπωτή που θα τυπώνει, οποιοδήποτε κείμενο, στο ειδικό σύστημα γραφής "braille".

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ

Ορισμένες σημαντικές εκδόσεις που υπάρχουν στο αρχείο μας

Μέσα από την καταγραφή των εκδόσεων που αναφέρονται στη φύση, το περιβάλλον και την οικολογία -περιοδικών, εφημερίδων, φυλλαδίων, βιβλίων, πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, κλπ.- αναδεικνύεται μια άλλη Ελλάδα, περισσότερο όμορφη, πνευματική, ζωντανή και δραστήρια. Αναδεικνύεται η Ελλάδα ως φυσικός χώρος, που ενέπνευσε ανθρώπους των γραμμάτων, που έθρεψε γενιές ολόκληρες Ελλήνων, που προσήλκυσε μελετητές και περιηγητές από όλο τον κόσμο. Προβάλλει, όμως, και μια Ελλάδα των ανθρώπων που έγραφαν και εξέδιδαν ένα απίστευτο αριθμό εκδόσεων, τουλάχιστον κατά τους δύο τελευταίους αιώνες που καταγράφονται στις εργασίες που εκπονήσαμε. Όλα τα βιβλία και τα περιοδικά που καταγράφουμε στις δύο μελέτες μας, έχουν συγκεντρωθεί από τα μέλη της "Ευωνύμου", βρίσκονται στα ράφια της Βιβλιοθήκης μας και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

Το υλικό αυτό μπορεί να αναζητηθεί μέσα στο site μας στην βιβλιογραφική_Βάση_Δεδομένων, στον κατάλογο_των_περιοδικών και στις ειδικές_βιβλιογραφίες.

Ο εξοπλισμός της Ευωνύμου αποτελείται από 6 πλήρη υπολογιστικά συστήματα σε δίκτυο και τα αντίστοιχα περιφερειακά. Η ύπαρξη του εξοπλισμού μας επιτρέπει την εκτέλεση ενός μέρους των εκτυπωτικών εργασιών με δικά μας μέσα -"σκαννάρισμα" και επεξεργασία εικόνων, ηλεκτρονική σελιδοποίηση και παραγωγή των φιλμ για το τυπογραφείο- και την σημαντική μείωση του κόστους των εκδόσεών μας.

αρχή